Så blir du skådespelare - 5 tips

Född teaterapa?
Här är 5 tips till dig som drömmer om en skådespelarkarriär!

Utbilda dig

Det är som dom säger, övning ger färdighet! Oavsett om din målbild är Hollywood, Dramatens stora scen eller att du vill få avancerade statistroller med replik är utbildning nyckeln till framgång. Idag finns det flera seriösa teaterskolor att välja bland. Kolla in Medborgarskolan, Kulturama eller Calle Flygare. Kanske finns det även en introduktionskurs nära dig - sök den idag!

Jobba som statist

Att knäcka extra som statist kommer troligen inte förvandla dig till rikskändis över en natt, men däremot ge dig en unik inblick i hur livet som skådis fungerar, både framför och bakom scen. Som statist är sannolikheten också stor att du träffar likasinnade med samma passion som dig. Win win! Och glöm för all del inte bort att såväll Brad Pitt som Renée Zellweger jobbade som statister innan kariären startade.

Gå på auditions

I skådespelarbranschen får du oftast jobb genom att först provspela för en roll, på en så kallad audition. Här gäller det att ha ett öppet sinne, öva mycket och komma väl förberedd. Kanske kniper du inte drömrollen på första försöket, men det kommer att gå bättre och bättre!

Läs på!

Kan du din Shakespeare? Kunskap är A och O. Gå till biblioteket och plöj igenom de stora klassikerna. Öva dig sedan på att memorera text. Läs sonetter högt framför badrumsspegeln eller recitera Hamlet tillsammans med någon av dina skådespelarkompisar. Peppa och ge varandra konstruktiv feedback.

Marknadsför dig själv

Som blivande skådespelare har du inte råd att vara blygsam. Bygg erfarenhet och bekanta dig med branschen på auditions, statistjobb och nätverksträffar. Våga vara dig själv och sticka ut hakan så blir du också någon man lägger på minnet. Glöm inte att ha roligt!

Lycka till!

Hälsningar från Statist.se

Bli medlem gratis

eller skapa konto med e-post
Redan medlem? Logga in här!
Företagsregistrering här
Se alla jobb
Se alla våra artiklar